Program studiów

Terminy zjazdów w roku akademickim 2019/2020

Zjazd 1: 19-20.10.2019
Zjazd 2: 23-24.11.2019
Zjazd 3: 14-15.12.2019
Zjazd 4: 08-09.02.2020
Zjazd 5: 22-23.02.2020

Organizacja noclegów

W celu rezerwacji noclegu należy dzwonić w poniedziałek poprzedzający zjazd studiów podyplomowych pod numer:
012 662 51 77 (Dom Studencki 3-ka)
012 662 51 82 (Dom Studencki 4-ka)
(nocleg w pokoju 2 lub 3 osobowym).

Ilość pokoi jest ograniczona, więc osoby zainteresowane zachęcamy do rezerwacji noclegów z wyprzedzeniem – ponieważ zarówno słuchacze innych kierunków, jak i studenci zaoczni korzystają z tych zasobów noclegowych.

Organizacja zjazdów

Zajęcia rozpoczynają się w sobotę i niedzielę o godzinie 9:00 i kończą o godz. 16:30-17.

Piwowarski Kraków – spotkanie towarzyskie Krakowskiej Szkoły Browarniczej

Tradycyjnie podczas 3 zjazdu (grudzień) organizujemy spotkanie towarzyskie “Piwowarski Kraków” dla obecnych oraz byłych słuchaczy studiów “Dyplomowany Piwowar”, a także dla przedstawicieli przemysłu browarniczego współpracujących z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie w realizacji projektów edukacyjnych i badawczych. Serdecznie zapraszamy!

Tematyka zajęć:

Zjazd 1

Wstęp do technologii browarniczej, charakterystyka jęczmienia

Postępy w mikrobiologii piwowarskiej

Analiza jakości jęczmienia

Historia piwowarstwa

Zjazd 2

Podstawy technologii słodowniczej i charakterystyka słodu

Podstawy inżynierii

Historia i tradycja piwowarska

Laboratoria:

Mikrobiologia – drożdże browarnicze

Analiza jakości surowców i produktów przemysłu słodowniczego

Zjazd 3

Wykłady:

Procesy i urządzenia słodowni

Enzymy w browarnictwie

Media w browarze

Wstęp do seminarium dyplomowego

Laboratoria:

Mikrobiologia – pleśnie

Obliczenia technologiczne

Zjazd 4

Wykłady:

Chemia dla browarników

Woda w browarnictwie

Propagacja drożdży i bakterii

Procesy warzelni (śrutowanie słodu, praktyczne aspekty śrutowania i zacierania)

Seminarium dyplomowe i praca dyplomowa

Laboratoria:

Woda w browarnictwie

Izolacja i propagacja drożdży

Zjazd 5

Wykłady:

Seminarium dyplomowe i praca dyplomowa

Procesy warzelni

Aspekty prawne produkcji piwa

Laboratoria:

Analiza jakości brzeczki

Wartość odżywcza piwa