Program studiów

Terminy zjazdów w roku akademickim 2018/2019

Zjazd 1: 20-21.10.2018
Zjazd 2: 24-25.11.2018
Zjazd 3: 15-16.12.2018
Zjazd 4: 12-13.01.2019
Zjazd 5: 9-10.02.2019

Tradycyjnie podczas 3 zjazdu (15 grudnia 2018) organizujemy spotkanie towarzyskie “Piwowarski Kraków” dla obecnych oraz byłych słuchaczy studiów “Dyplomowany Piwowar”, a także dla przedstawicieli przemysłu browarniczego współpracujących z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie w realizacji projektów edukacyjnych i badwczych. Serdecznie zapraszamy!

Organizacja noclegów

W celu rezerwacji noclegu należy dzwonić w poniedziałek poprzedzający zjazd studiów podyplomowych pod numer:
012 662 51 77 (Dom Studencki 3-ka)
012 662 51 82 (Dom Studencki 4-ka)
(nocleg w pokoju 2 lub 3 osobowym).

Ilość pokoi jest ograniczona, więc osoby zainteresowane zachęcamy do rezerwacji noclegów z wyprzedzeniem – ponieważ zarówno słuchacze innych kierunków, jak i studenci zaoczni korzystają z tych zasobów noclegowych.

Organizacja zjazdów

Zajęcia rozpoczynają się w sobotę i niedzielę o godzinie 9:00 i kończą o godz. 16:30-17.

Tematyka zajęć:

Dyplomowany Piwowar – Zjazd 1 – plan zjazdu

Wstęp do technologii browarniczej, charakterystyka jęczmienia

Postępy w mikrobiologii piwowarskiej

Analiza jakości jęczmienia

Hisotria piwowarstwa

Zjazd 2

Podstawy technologii słodowniczej i charakterystyka słodu

Analiza jakości surowców i produktów przemysłu słodowniczego

Postępy w mikrobiologii piwowarskiej

Seminarium dyplomowe

Zjazd 3

Procesy i urządzenia słodowni

Procesy technologiczne działu warzelni

Właściwości wody a przebieg procesów na warzelni

Seminarium dyplomowe

Zjazd 4

Procesy technologiczne działu warzelni

Innowacje w zacieraniu i gotowaniu brzeczki

Warzenie piwa i analiza jakości brzeczki

Przemiany biochemiczne podczas fermentacji i dojrzewania piwa

Seminarium dyplomowe

Zjazd 5

Seminarium dyplomowe i praca dyplomowa

Warzenie piwa i analiza jakości brzeczki

Przemiany biochemiczne podczas fermentacji i dojrzewania piwa

Seminarium dyplomowe