Program studiów

Terminy zjazdów w roku akademickim 2018/2019

Zjazd 1: 20-21.10.2018

Zjazd 2: 24-25.11.2018

Zjazd 3: 15-16.12.2018

Zjazd 4: 12-13.01.2019

Zjazd 5: 9-10.02.2019

Zjazd 6: 09-10.03.2019

Zjazd 7:  27-28.04.2019

Zjazd 8:  25-26.05.2019

Zjazd 9:  15-16.06.2019

Zjazd 10:  29-30.06.2019

Tradycyjnie podczas 3 zjazdu (15 grudnia 2018) organizujemy spotkanie towarzyskie “Piwowarski Kraków” dla obecnych oraz byłych słuchaczy studiów “Dyplomowany Piwowar”, a także dla przedstawicieli przemysłu browarniczego współpracujących z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie w realizacji projektów edukacyjnych i badwczych. Serdecznie zapraszamy!

Organizacja noclegów

W celu rezerwacji noclegu należy dzwonić w poniedziałek poprzedzający zjazd studiów podyplomowych pod numer:
012 662 51 77 (Dom Studencki 3-ka)
012 662 51 82 (Dom Studencki 4-ka)
(nocleg w pokoju 2 lub 3 osobowym).

Ilość pokoi jest ograniczona, więc osoby zainteresowane zachęcamy do rezerwacji noclegów z wyprzedzeniem – ponieważ zarówno słuchacze innych kierunków, jak i studenci zaoczni korzystają z tych zasobów noclegowych.

Organizacja zjazdów

Zajęcia rozpoczynają się w sobotę i niedzielę o godzinie 9:00 i kończą o godz. 16:30-17.

Tematyka zajęć:

Dyplomowany Piwowar – Zjazd 1 – plan zjazdu

Wstęp do technologii browarniczej, charakterystyka jęczmienia

Postępy w mikrobiologii piwowarskiej

Analiza jakości jęczmienia

Historia piwowarstwa

Zjazd 2

Wykłady:

Podstawy technologii słodowniczej i charakterystyka słodu

Podstawy inżynierii

Historia i tradycja piwowarska

Laboratoria:

Mikrobiologia – drożdże browarnicze

Analiza jakości surowców i produktów przemysłu słodowniczego

Zjazd 3

Wykłady:

Procesy i urządzenia słodowni

Enzymy w browarnictwie

Media w browarze

Wstęp do seminarium dyplomowego

Laboratoria:

Mikrobiologia – pleśnie

Obliczenia technologiczne

Zjazd 4

Wykłady:

Chemia dla browarników

Woda w browarnictwie

Propagacja drożdży i bakterii

Procesy warzelni (śrutowanie słodu, praktyczne aspekty śrutowania i zacierania)

Seminarium dyplomowe i praca dyplomowa

Laboratoria:

Woda w browarnictwie

Izolacja i propagacja drożdży

Zjazd 5

Wykłady:

Seminarium dyplomowe i praca dyplomowa

Procesy warzelni

Aspekty prawne produkcji piwa

Laboratoria:

Analiza jakości brzeczki

Wartość odżywcza piwa